Alex Schillings
________________________________________________________________________________________

Alex Schillings

Ik ontmoette Alex Schillings voor het eerst tijdens op 7 december 2003 in Rodahal Kerkrade tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen voor de concertafdeling. Na eerst een tijdje privéles van hem gehad te hebben gehad ben ik bij hem aan het conservatorium van Den Haag HaFaBra directie gaan studeren. De lessen waren altijd confronterend en leerzaam. De door Alex jaarlijks georganiseerde dirigentenworkshops “Entornos” en “Life long learning” waren een absolute meerwaarde aan de studie. Alex was voor mij de juiste man op het juiste moment. Ik heb veel van hem geleerd!
Alex Schillings werd in 1957 te Gulpen, Zuid-Limburg, geboren. Hij stamt uit een muzikaal gezin waarin de blaas- en de klassieke muziek een centrale rol speelde. Hij ging als trompettist naar de plaatselijke harmonie. Na het voltooien van de muziekschool te Maastricht ging hij AMV, trompet en hafabra-directie studeren aan het Maastrichts Conservatorium. In 1979 en 1980 rondde hij deze studies succesvol af. Inmiddels had hij zijn zinnen gezet op het dirigentenschap.
In 1983 behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus HaFaBra-Directie aan hetzelfde conservatorium bij zijn leraar Rien Rats. Alex Schillings volgde Orkestdirectie bij Lucas Vis en Anton Kerstjes. In 1985 won hij tijdens de Internationale Dirigenten Wedstrijd van het WMC te Kerkrade de zilveren dirigentenstok.

Met vele orkesten behaalde tijdens concoursen evenzoveel successen. Prominente blaasorkesten uit Limburg stonden onder zijn leiding, zoals harmonieorkest St. Jozef Kaalheide, fanfareorkest St. Joseph Meers en harmonieorkest Sainte Cécile Eijsden. In de tweede helft van de jaren tachtig was Alex Schillings dirigent van het Kerkraads Symphonie Orkest. Hij dirigeerde vijf jaar lang het semi-professionele kamermuziekensemble Musica Mosa waarmee hij vele prominente musici begeleidde en veel symfonische literatuur speelde. In 1995 werd Alex Schillings chef-dirigent van de Johan Willem Friso Kapel. Met dit orkest maakte hij vele cd-opnamen. Na een volledige periode van 6 jaar werd hij dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel.

Vanaf 1998 is hij de vaste dirigent van het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest. Als hoofdvakdocent HaFaBra-directie is hij momenteel werkzaam aan de conservatoria te Zwolle en Den Haag.
Sinds begin jaren negentig is Alex Schillings lid van juryteams van nationale en internationale concertconcoursen voor blaasorkesten. Tijdens het Wereld Muziek Concours te Kerkrade 2005 maakte hij deel uit van de jury voor de concertwedstrijden voor harmonie- en fanfareorkesten in de 1ste divisie. Tijdens de internationale dirigentenwedstrijd die gekoppeld is aan de Europese Brassband Kampioenschappen, gehouden in april 2005 te Groningen, zat hij in de jury. Tevens jureerde hij de Open Noorse Brass Band Kampioenschappen in Bergen.

Alex Schillings is gastdocent aan de Universiteiten van Allicante en Taragona  (Spanje) en de Staatlichen Hochschule für Musik in Trossingen (Duitsland). Sinds augustus 2003 is hij werkzaam als consulent HaFaBra bij Kunstfactor te Utrecht. Vanaf 1 september 2005 is Alex Schillings de dirigent van de Koninklijke harmonie uit Peer. (België).